dimarts, 4 de novembre de 2014

TERESA FORCADES A MONISTROL: DEMOCRÀCIA I JUSTICIA SOCIAL

El passat divendres 31 d'octubre vaig tenir la oportunitat d'escoltar a la Teresa Forcades en una conferència a Monistrol de Montserrat.


La conferència va començar desmontant la falàcia que acostuma a relacionar les opcions polítiques entre les partidàries de més llibertat a canvi de reduir la justícia social (capitalisme) i la que prefereix sacrificar la llibertat per aconseguir més igualtat i justícia social (socialisme). La falàcia és que escollir una impliqui sacrificar l'altre. 
Què és la llibertat? Recollint la definició comunment extesa de que la meva llibertat acaba on comença la de l'altre, la conferenciant es pregunta: Si vull engrandir la meva llibertat, he de prendre-li a un altre. Doncs aquesta concepció de llibertat és territorial. 
S'exposen altres definicions:
Rosa de Luxemburg enten la  llibertat com una altra cosa: "La llibertat és sempre la llibertat de qui pensa diferent". 
La llibertat anarquista: "jo no seré lliure fins que tothom sigui lliure", aquesta definició traspassa la consideració territorial de la primera definició i ens situa en un altre pla molt més solidari. I ens recorda que Espanya és el país d'Europa on les desigualtats entre rics i pobres és més gran.
En la societat que proposa Forcades existeix la propietat  privada, però no es limita la búsqueda del màxim benefici objectiu que és perjudicial per a la societat. I ens ho ilustra amb el cas de la gestió del Grip A:
Les mateixes organitzacions que declaren per tots els mitjans de comunicació que la grip A és una pandèmia d'alarma mundial es venen la patent a 4 farmacèutiques concretes. Després, aquestes empreses declaren que no hi haurà vacunes per a tothom (amb el consequent increment dels preus -va ser la vacuna de la grip més cara de la Història). I proposen als països una solució: disminuir la part d'antígen de la vacuna (la que realment te efectes) i incrementar l'adjuvant (substància química que ajuda a mantenir i a actuar a l'altra part). Aquest "experiment" te uns riscos i les 4 farmacèutiques obliguen als Estats a signar un document d'Exempció de responsabilitats: en cas d'efectes secundaris el Estat asssumeix les responsabilitats. Actualment hi han 800 nens (diagnosticats, reals en poden ser molts més) amb narcolèpsia a Europa. Una enfermetat que caracteritzada per causar la inconsciència en el pacient i que impossibilita al malalt el fet de poder conduir, anar en bicicleta, pujar una escala o creuar el carrer sol. 
Un exemple més de que els beneficis son privats i es socialitzen les pèrdues.
El 13/12/2013 apareix un article en el New York Times on s'explica el cas de l'Estat de Namibia, que ha estat denunciat per la empresa Norteamericana Phillip Morris per legislar en contra del tabaquisme. Gràcies als tractats internacionals de lliure comerç, una empresa pot denunciar un pais, i aturar una llei si creu que aquesta llei atempta als seus negocis. El resultat és que països com Austràlia, Suiïssa o Alemanya també han estat denunciats a aquest Tribunal pagat per les empreses. 
Per saber més coses ens convida a visitar la web www.cafeambllet.com 
Altres propostes per a aquest model de societat alternatiu al capitalisme son:
- Nacionalització de la Banca, i posa com a exemple a Uruguay.
- Prohibició de la especulació financera, i prohibició també de la usura. 
- Auditoria del deute, no pagar el deute ilegítim. Actualment al Estat Espanyol s'estàn gastant 53 milions d'€ cada hora en despesa militar. 

Teresa Forcades és optimista i valora el procés català com una oportunitat per anar cap a una societat més llire i més justa. 

Cap comentari: